Igår satt jag på en skakig uppkoppling mitt ute i ingenstans i en stad nära men ändå långt borta. Jag laddade IT-säkerhetspoddens hemsida och medan den laddade gick jag och gjorde annat. Väl tillbaka möts jag av att hemsidan såg ut som bilden ovan. Vad sjutton händer? En obehaglig tanke slog mig: har vi blivit hackade?
Under minuterna som gick när jag försökte avgöra vad som hänt, gick tankarna på högvarv… Men hur? Varför? Det är inte möjligt att… Allt är ju uppsatt och säkrat och patchat och … Förstår inte…
Rätt snabbt insåg jag att det var den skakiga uppkopplingen som fått nedladdningen av sidan att paja, vilket gav upphov till skräptecknen. Efter några minuter av att sidan inte laddats, fick jag kontakt med mobilmasten igen och då fungerade ju det hela utan problem.
Men medan jag jobbade tänkte jag på det ironiska i att en podd om IT-säkerhet blivit hackad. Det skulle inte vara någon hejd på skadeglädjen och kommentarerna. Det skulle ifrågasättas hur vi, som ju ska kunna sådant här, missat att sköta våra egna grejer. Detta är vad vi i dagligt tal kallar en kvalitativ förlust. Alltså en realiserad risk som leder till att vi tappar i rykte och ansedd pålitlighet. Sen finns den en kvantitativ förlust. Alltså att vi förlorar pengar. I vårt fall är det inte mycket att tala om, men hade vi sålt något via siten, hade det kunna göra ont att vara borta ett antal dagar. Även en liten webshop kan påverkas mycket negativt av nedtid.
Den tråkiga nyheten är att de flesta, om inte alla, siter är i stor risk att hackas någon gång. Ett litet misstag, en oväntad zero day, missat att lägga på senaste patchen på ett par dagar eller bara ett bortglömt konto med privilegier och ett dåligt lösenord. Det krävs inte mycket för att åka dit och få skämmas. Dataläckor idag är så vanliga att man nästan inte reagerar förrän det talas om miljontals konton vars uppgifter röjts.
Det finns ju en anledning till skammen. Om du fått inbrott hemma är det ingen som klandrar dig för valet av lås, så länge du har ett godkänt sådant. Men om någon blir hackad blir det ”Avgå! Alla! Nu!”. Skillnaden är att den som har en tjänst har både en skyldighet och en möjlighet att skydda allting själv eller anlita någon som gör det. Att inte patcha sina system är ju ingen ursäkt. Och det ställer organisationen som utsätts i mycket dålig dager.
Så vad kan jag säga: ingen ro för de trötta…