Idag har man kommit så långt att skyddsstrategier för fysiskt skydd börjar bli vanliga, men det var länge en sak man inte riktigt tänkte på när man byggde säkerhetslösningar: hur skyddar men en dator från någon som fysiskt kan nå den?
Brandväggar, antivirus och patchlösningar är verkningslösa mot brottsligen som faktiskt kommer åt din maskin där den står på kontoret. För många år sedan var det enda du kunde göra var att låsa arbetsstation, så att den som vill komma åt den var tvungen att gissa ditt lösenord. Men den uppebara lösningen var att ta fram en skruvmejsel och skruva ur hårddisken. På några minuter kunde man sen koppla in den till sin egen dator och göra en bit-för-bit kopia av den med något program av typ Ghost eller Linux dd. Därefter satte du tillbaka hårddisken i datorn och startade upp den. Användaren kanske märkte att han inte längre var inloggad, men ryckte nog på axlarna åt det och jobbade vidare.
Men det är bara ett av hoten. När firewire var vanligt, kom det upp ett nytt hot. Eftersom firewire tillät direkt tillgång till datorns minne, kunde en person som kom åt datorn fysiskt, koppla in sin dator i offrets dator via firewire och ta över inloggningen. Detta fanns fungerande program för att göra med Windows XP. Man fick då upp en kommandotprompt som kördes som systemet självt utan att behöva logga in.
Men sen måste branschen ha dragit åt sig öronen. Heldiskkryptering blev vanligt. Windows Vista kom med Bitlocker och Linux hade tidigt egna lösningar för detta. Om du installerar Ubuntu idag är det en kryssruta man kryssar i för att kryptera disken. Heldiskkrypteringen gick från att vara någonting som användes för högsäkerhetsdatorer till att bli vanligt som mekanism för att skydda vanliga kontorsdatorer. Detta har gjort att det inte längre blir en katastrof att glömma sin dator på tågstationen eller flygplatsen. Det finns attacker som fungerar även mot heldiskkryptering, men det kommer även nya, bättre skydd mot dessa. Dock är det helt klart att man idag tar fysisk säkerhet för vanliga klientdatorer på allvar. Nu är det inte bara servrarna i datorhallarna som kan stå emot en person som lyckats ta sig in på kontoret. Det viktiga är dock att verkligen använda dessa mekanismer så att informationen inte lämnar kontoret under armen på en inbrottstjuv.