20 februari, 2022

#154 – Säkerhet som förändrade – del 1/3

Säkerhet kräver att man kan lita på Internet och det är en utmaning. Bilden föreställer en målad vägg med lager-på-lager av olika färger i typisk höstlövsstil.
Ska vi vara positiva idag? Jajamensan! Bara bra tekniker och lite gnäll. Men det är standard för oss.

Avsnittet: 154 – Säkerhet som förändrade – del 1/3
Inspelat: 2021-02-18 (publicerat 2022-02-20)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.

Lyssna på avsnittet – Säkerhet

Medan du lyssnar – Säkerhet

Listor är populära idag och vi har en ny serie med de 10 stora revolutionerna som gjorde oss säkrare. Det kommer inte bara vara teknik genom serien, utan vi kommer prata hur vi förändrat vårt arbete för att bli bättre och skydda varandra och oss själva.

En röd tråd genom detta första avsnitt är kryptering och integritet till ALLA, inte bara de med resurser och pengar.

Nummer 1: PGP (Pretty good privacy)

Phil Zimmermann skapade PGP och utmanade USAs underrättelseverksamhet, vilket är en mycket intressant historia, som vi berättar här. PGP är kommersiellt, men det finns open source-varianter av det, så alla kan skydda sin mail och meddelanden. Tyvärr är PGP inte så spritt idag, men den revolution som den skapade, lever än idag.

Nummer 2: VPN (Virtual Private Network)

Dedicerade förbindelser mellan företag och organisationer brukade vara normen, men det var dyrt och säkerheten bestod mest i att man inte lätt kunde gräva upp kablarna. Med VPN, skapar man istället tunnlar mellan nätverk eller datorer. Det är svårt att överskatta vad detta gjorde för att Internet kunde bli en bärare av alla vår trafik och hur det fick alla att kunna prata ostört.

Vi pratar även de VPN som privatpersoner kan köpa för att surfa ostört. Funkar de? Ja, absolut, men det är en ganska farlig väg att gå om man inte ser helheten i säkerheten. Alltså, om du loggar in på Facebook via ett VPN, ger du ändå ifrån dig stora mängder data. Och du bör kolla vad din VPN-leverantör gör med dina loggar och datamönster. Alltså, läs det avtal du skriver på och fundera på om du accepterar villkoren.

Nummer 3: HTTPS (HTTP over SSL/TLS)

Ännu ett avsnitt om HTTPS? Ja, så viktigt är det för oss. Men denna gång pratar vi om vad protokollet betytt för säkerheten och varför det, även trots sina svagheter, fortfarande är något som gör all Internethandel möjlig.

Länkar – Säkerhet

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top