21 mars, 2021

#116 – Hur säker är en Mac?

Smaskens… Finns det möjligen någon form negativ åsikt om Mac här?

Avsnittet: 116 – Hur säker är en Mac?
Inspelat: 2021-03-19 (publicerat 2021-03-21)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis

Lyssna på avsnittet

Medan du lyssnar

Datorkriget har börjat. Dags att stå på varsin sida och vråla om hur den andra sidan är dumma och dåliga. Men vi är inte så intresserade av att se ner på Apple eller någonting annat. Möjligen kanske bilden ovan ger den känslan, men vi försöker istället ställa upp Apples säkerhet mot dagens hot och jämföra med hur Windows/Linux/Android har hanterat den allt tuffare världen vi lever i.

Förr brukade många Apple-användare skratta åt alla virus (ok, ”skadlig kod”) som plågade Windows-sidan och kommentera att ”MAC inte behöver något antivirus-skydd”. Men nu har ju Apple infört XProtect, som liknar ett virusskyddsprogram i MacOS. Och deras Gatekeeper ser till att du inte laddar ner opålitliga program hur som helst. Det känns rent spontant som Apple tvingas komma ikapp Windows vad det gäller inbyggda skydd.

Däremot är Apples hårdvara redan rejält moderniserad. Det finns secure boot, fulldisk-kryptering och teknologier för att enbart pålitlig kod får ladda vi uppstart. Så Apple är ju inte direkt omoderna vad det gäller säkerhet, men mekanismerna för att skydda användarna från att göra dumma saker känns bitvis lite efter. Och Apple ger åtminstone mig ett lite yrvaket intryck.

Sen har vi ju diskussionen om gamla hederliga programvaror/applikationer och ”appar”. De sistnämnda körs i en sandbox som hindrar dem för att prata med saker de inte borde få prata med. Men skyddet mot vad vanliga gammelmodiga applikationer får göra i Windows och MacOS är inte så starkt. Detta är svårt att genomföra och kanske ett problem vi snart blir av med, eftersom apparna långsamt håller på att ta över.

Jag pratar också om ”Mandatory Access Controls”, vilket förvirrande nog också kallas MAC. Men detta skydd är tyvärr inte så vanligt. I Linux har man AppArmor som är ett manifest eller en ”constrainment profile”, som det heter där, som deklarerar vad programmet eller tjänsten faktiskt får göra. Stöd för liknande finns givetvis i Windows, Android och Apples produkter, men används inte fullt ut och ej heller helt konsekvent.

Yup. Vem släppte in vargen i hönshuset?

Länkar

Felaktigheter

  • Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni inte håller med om hittar fel i något vi sagt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to top