Heinleins sci-fi roman ”Revolt mot jorden” myntade uttrycket i fråga och det har använts många gånger sedan dess. ”The is no such thing as a free lunch” heter det på Engelska och det syftar på att allting har ett pris.
Alldeles nyss nåddes jag av nyheten att det framkommit att gratisprogrammet Avast säljer dina surfvanor på nätet. Avast, om du missat det, är ett gratis antivirusprogram som är … just det… gratis. Det propsar på att sälja dig betalvarianten genom att påstå att du har risker med din dator som kräver att du köper den för att fixa dem. Men det bleknar ju i jämförelse med att dina surfmönster säljs. Anonymt lovas det, men det kräver inte mycket fantasi för att förstå att man rätt snabbt avslöjar vem man är med hur man surfar. Så sluta använd programmet säger alla … och alla har rätt.
Det som förvånar mig är att ingen riktigt försöker förstå hur gratisprogram betalar sin skapares lön. Kan man överhuvudtaget lita på något som är gratis? Ja, jag skulle säga att det är möjligt. De flesta Linuxdistributioner kostar ingenting och de brukar inte vara några problem. Ubuntu är gratis men Canonical, deras tillverkare, tjänar pengar på support och kringprodukter. MEN! Det finns även där anledning att dra åt sig öronen ibland. Ubuntu lade för några år sedan med en programvara som kopplade ihop sökfunktionen med Amazon, vilket ledde till mycket diskussioner om integriteten. Dock är, som sagt, Linux något som är både gratis och man kan lita på rent generellt.
Sanningen är att den som vill ha programvara utan att betala MÅSTE ha kunskap om hur programmet är gratis och varför det kan vara det, annars kan det bli dyrt på något sätt.
Men även om man betalar är det värt att läsa det avtal man skriver på innan man accepterar det. Det finns betalprogram som skickar hem data om vad du gör. I och med Windows 10 har Microsoft nu en lång historia att bygga operativsystem som ”ringer hem” med all möjlig information. Detta är något som idag accepteras av de flesta, men så var det inte från början. Siten ”Bad Vista” fanns förut och protesterade mot Windows Vistas mekanismer för att skicka hem data. Google, Apple och de flesta stora leverantörerna vet mer om dina vanor än vad jag tror du är bekväm med. För att inte tala om underrättelsetjänster runt om i världen.
Nu får du gå ut och leka. Kom ihåg att varje kväll förväntar jag mig att du läser ramsan jag lärt dig tio gånger innan läggdags: TANSTAAFL. (There Ain’t No Such Thing As A Free Lunch)