Säkerheten genom tiderna
Det är märkligt att titta tillbaka på IT-säkerheten som den såg ut på 80- och 90-talet. Visst fanns Unix tidigt med sina fleranvändarsystem där användare hölls separerade så att de inte kunde påverka varandras data. Men om man tittar på de datorer som fanns på 80-talet, var majoriteten så kallade ”enanvändarsystem”. Vare sig du hade en PC, Amiga, Mac, Atari eller C64, kom du i princip rätt in i systemet när du startade det. Inga lösenord eller rättigheter överhuvudtaget. Gamla PC-datorer hade en nyckel som stängde av tangentbordet när den vreds om. Detta var det skydd som gavs för den som lämnade sin dator påslagen över lunchen på sitt jobb. Visst fanns det undantag från den regeln, men de flesta datorer hade ingen säkerhet att tala om.
Windows hade inget lösenordsskydd förrän Windows NT kom på 90-talet. Windows 95 hade ett lösenordsskydd så att man kunde ha olika användare med olika inställningar. Om du istället avbröt inloggningsrutan, kom du rakt in i systemet!
Där det faktiskt fanns skydd, var det oftast begränsat till just användarnamn och lösenord. Protokoll som FTP, telnet och SMTP gick i klartext. Vem som helst som avlyssnade trafiken såg lösenorden som användes.
Och många protokoll kunde lätt användas utan någon form av autentisering. Gamla Windows-versioner är mycket lätt att få ut data från även om du är anonym.
I slutet av 90-talet läste jag en artikel skriven av en man som hade kollat hur många som hade brandvägg på sin dator när de gav sig ut på Internet. Svaret var: inte många. På den tiden använde man uppringda förbindelser och kunde oftast komma undan med att inte ha brandvägg. Men det kom att ändras när bredbanden blev allt vanligare.
2000-talet förde inte enbart med sig IT-kraschen utan också ett plågsamt tillnyktrande vad det gäller säkerheten. I snabb följde fick vi Nimda, Code red och senare Blaster som tog ner illa skyddade servrar. Microsoft fick ta den mesta kritiken, men säkerheten över hela brädet var bristfällig.
Sedan mitten av 2000-talet har mekanismer byggts in till höger och vänster. Bättre skydd mot buffertöverskrivningar, nedlåsta behörigheter, inmatningsskydd, brandväggar och kryptering.
Säkerhet har inte enbart drivits av en villja att skydda användarna mot dataläckage, ändring av data eller att man förstör systemen. Det har även diskuterats allt mer om integritet. De flesta stora sajterna kom med tiden att slå på kryptering och de flesta moderna eller moderniserade protokoll både krypterar och skyddar mot otillåten tillgång.
För att summera: resan vi gjort från 80-talets totalt osäkra system fram till dagens hårt nedlåsta datorer är fascinerande.
Senaste kommentarer