Avsnittet: 175 – IEs uppgång och fall
Inspelat: 2022-06-22 (publicerat 2022-06-26)
Deltagare: Mattias Jadesköld och Erik Zalitis
Detta avsnitt är ett samarbete med Nordlo.
Lyssna på avsnittet – Internet Explorer
Medan du lyssnar – Internet Explorer
När jag tänker på det inser jag hur svårt det är att berätta en historia utan att först välja om man ska berätta ”bara det viktigaste” eller göra det hela till en historia med många utvikningar. Detta är en podd som ska försöka berätta, informera, upplysa … men främst att roa och oroa. Och idag är det en humoristisk tur genom Internet Explorer och dessa märkliga historia som står på agendan. Och då blir det många, märkliga sidohistorier som förmodligen känns helt absurda för den som inte var med.
Så först tyckte alltså inte Microsoft att Internet var någonting att satsa på. Första IE dök upp i Windows 95 och 2.0 fick man ladda ner om man ville några månader senare. Det var dock inte särskilt många som gjorde. Webbläsaren som först blev känd under namnet Mosaic, men senare bytte namn till Netscape Navigator var herre på täppan. Den hade 80% av webbläsarmarknaden 1995 och det fanns inga orosmoln på himlen för den regerande mästaren.
Det kom en storm – mästaren mötte utmanaren
Men Microsoft vände skutan och gjorde Internet Explorer till sitt eget ”Manhattanprojekt” och satsade i slutet av 90-talet motsvarande 1,7 miljarder svenska kronor i dagens värde för att krossa Netscape. Per ÅR! Och genom att trycka in IE i Windows, så det skulle ses som en del av operativsystemet, maldes Netscape långsamt ner.
1998 var övertaget borta och Microsoft hade kungakronan. Detta ledde till den segdragna rättegången där USA:s antikonkurrenslagar sattes in mot företaget. Man skulle elakt kunna säga att det inte ledde någonstans. Men vadå elakt, det är ju sanningen.
Funktioner 1 – säkerhet 0
Internet Explorer behövde ju ha något att komma med och Microsoft tryckte in nya funktioner i allt snabbare takt och Netscape svarade med egna teknologier. Denna prioritering gjorde att säkerheten i det hela blev något man kastade in för att fixa uppenbara problem. Hela tänket att slåss med Sun Java och deras Javamotor är värt en historia i sig. Men det får vi ta någon annan gång.
Active-X-kontroller var programsnuttar som kördes direkt i Internet Explorer och skyddades med certifikat och det tyckte man att det skulle räcka. Inga poäng för den som säger ”men det gjorde det inte”, för så var det.
Säkerhetsfunktionerna var svåra att förstå med IE och dess ”zoner” och mängder av inställningar. En typisk ingenjörs-lösning på Dilbertnivå. Moderna webbläsare sätter bra förinställda värden och gömmer bort de mest komplicerade inställningarna, så användaren inte behöver ”skruva sönder bilen” för att byta luftfiltret så att säga.
Internet Explorer gjorde tvärtom: halvdåliga förinställda värden och en djungel av inställningar att förlora sig i.
Mammon var proppmätt – 2000-talets sovande IE
Internet Explorer 6.0 släpptes augusti 2001 och då var Netscape borta och sågs som en fotnot i Microsofts historia. Och ingen direkt utveckling hände fram tills 2006, när Windows Vista släpptes.
Men 1998 hade Netscape i desperation släppt källkoden till Netscape Navigator öppen för allmänheten (”Öppen källkod”). Och i början av 2000-talet, omskapades den till ”Phoenix”, en ny webbläsare. Denna fick sedan namnet Firefox. Microsoft slumrade vidare, medan räven började erövra världen.
Dessa händelser ledde fram till det andra webbläsarkriget och Microsoft, som jämförts med guden Mammon (”pengarna och girighetens gud”), började få upp ögonen igen. Internet Explorer 7.0 kom ut 2006 och sen var kampen igång igen.
Mozilla-evangeliumet
Mozilla var namnet på den del av webbläsaren som ritade sidan i webbläsaren, en så kallad ”renderingsmotor”. Namnet var ju norpat från Godzilla och både roade allmänheten och skulle skrämma Microsoft. Ödlan på bilden var hur Mozilla porträtterades i slutet av 90-talet.
Som ett skämt, skapade utvecklare på Netscape en dold sida med en märklig text, som man kunde nå i Netscape Navigator genom att skriva about:mozilla.
Under åren kom den att byta budskap, som alla hade taggen ute mot Microsoft och som var skrivna som klassiska bibelcitat. Här är några av dem. Och ja, vi läser dem i podden. Dessutom försöker vi härma Leonard Nimoy (Tänk Civilization V) och Morgan Freeman (Tänk gud). Det går så där.
Mozilla var arg som en gammal-testamentlig gud
- Från slutet av 1990-talet. Netscapes varning till Microsoft. Notera skämtet om den förhatliga blink-taggen.
And the beast shall come forth surrounded by a roiling cloud of vengeance. The house of the unbelievers shall be razed and they shall be scorched to the earth. Their tags shall blink until the end of days.
from The Book of Mozilla, 12:10
- 1998 – Netscape är nu desperata och släpper källkoden till sin browser öppen. Legion kommer från ett riktigt bibelcitat: ”We are legion”. Mammon = Microsoft.
And the beast shall be made legion. Its numbers shall be increased a thousand thousand fold. The din of a million keyboards like unto a great storm shall cover the earth, and the followers of Mammon shall tremble.
from The Book of Mozilla, 3:31
(Red Letter Edition)
Efter fallet – fågel Fenix bredde ut sina vingar
- Efter att Netscape läggs ner, tar Mozilla-projektet över. Här är texten som står i den webbläsare som kom att bli Firefox. Och den fanns där fram tills version 2.xx.
And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.
from The Book of Mozilla, 7:15
- 2008 kommenterade Firefox-utvecklarna att Microsoft (Mammon) slutat förbättra Internet Explorer eftersom de tyckte sig äga marknaden. ”Cunning Foxes” refererade till Firefox och dess kloner (Icecat, Iceweasel etcetera.)
Mammon slept. And the beast reborn spread over the earth and its numbers grew legion. And they proclaimed the times and sacrificed crops unto the fire, with the cunning of foxes. And they built a new world in their own image as promised by the sacred words, and spoke of the beast with their children. Mammon awoke, and lo! it was naught but a follower.
from The Book of Mozilla, 11:9
(10th Edition)
Vattnet var varmt – Google Chrome hoppade i!
Utvecklingen runt 2009–2010 tog sig en ny vändning när mobiltelefonerna blev smarta och webbläsaren Google Chrome gjorde entré på alla enheter samtidigt. Den fanns snabbt i alla typer av operativsystem och i alla mobila prylar med skärm. Google släppte även en egen bärbar som man kallade för Chrome Book.
2013 släpptes Internet Explorer 11, vilket blev den sista versionen av webbläsaren och som nu befann sig i fritt fall. Chrome åt upp marknaden för alla andra webbläsare, så Firefox fick också stora problem, som de inte lyckades återhämta sig från.
2015 ”sminkade Microsoft grisen”, som Mattias elakt och fyndigt uttrycker sig och släppte Microsoft Edge. Detta är en helt ny webbläsare – vi lovar – men responsen blev inte särskilt stark. Webbläsaren var inbyggd i Windows 10 som just släppts. Märkligt nog kom den huvudsakligen att konkurrera med Windows 7 och Internet Explorer 11 mer än något annat och det tog långt tid innan folk ens var intresserade av att köra tian.
2021 skrev Microsoft ännu ett kapitel i boken, när man kastade ut Edges åldrande renderingsmotor. Man kom att byta ut den mot Google Chromes ”Chromium”. Vi vet ännu inte hur det kommer att gå, men senast jag kollade höll Google ställningarna.
Och då är vi framme i modern tid och Microsoft lade den 15 juni 2022 ner Internet Explorer som nästan inte gått att hitta i Windows efter att Edge tog dess plats. Men, tro det om ni vill, den har funnits där hela tiden.
Eftermälet: håna mycket, men respektera en del
Frågan ”vad var fel med Internet Explorer?” kan besvaras ”var var RÄTT med den?”. Men det är en smula närsynt och missar resultatet av 90-talets första webbläsarkrig, där så stora resurser lades på den, att den ett tag var en av den mesta kapabla webbläsaren givet funktioner och prestanda.
Problemet var att 2000-talet ställde krav på standardisering och framförallt säkerhet, samtidigt som Microsoft hade vunnit och ryckte på axlarna. Så Internet Explorer kom snabbt att ses som osäker, okompatibel, funktionslös (!) och slö. Firefox å andra sidan dansade på IE:s stundande grav, i alla fall trodde man det.
Men så enkelt skulle de inte visa sig vara…
Kanske skulle Firefox ha varit försiktiga med att tro att de ägde världen, för Chromes inhopp i det hela förändrade ju spelplanen ännu en gång och sedan kom mobiltelefonerna och gjorde att alla hängde som slokande krokusar över sina portabla skärmar.
Både Microsoft och Firefox misslyckades med att ta över mobilmarknaden, med effekten att Google och Safari delade upp den mellan sig, men ett rätt uppenbart resultat.
Framtiden – webbläsaren är allt, allt är en webbläsare
Vi vet inte heller, men då många appar är webbläsare i förklädnad och många program är finns i en likvärdiga webbversion, kanske hela detta krig en dag kommer ses som rätt poänglöst.
Men man måste alltid komma ihåg var man kom från.
Länkar – Internet Explorer
Felaktigheter
- Inget att rapportera denna gång. Kommentera gärna om ni
inte håller med omhittar fel i något vi sagt.